Κοινωνικοποίηση γάτας

Κοινωνικοποίηση γάτας

 Κοινωνικοποιώντας το γατάκι σας

Θα θελήσετε το γατάκι σας να εξελιχθεί σε μια γάτα που τα πάει καλά με τους ανθρώπους και γίνεται φίλος και σύντροφος. Για να το επιτύχετε αυτό, πρέπει να θυμάστε ότι οι γάτες έχουν πολύ μικρή φάση κοινωνικοποίησης. Οπότε, οι πρώτες 4 έως 16 εβδομάδες της ζωής της είναι κρίσιμες για την συμπεριφορική και κοινωνική ανάπτυξη.

 

Οι πρώτες εμπειρίες της γατούλας σας

Πριν το γατάκι σας έρθει να ζήσει μαζί σας, θα έχει αλληλεπιδράσει με τη μητέρα του, τα αδέρφια τους και ανθρώπους.

Τα γατάκια πρέπει να συνηθίcat2σουν τη μεταχείρισή τους από άτομα από νωρίς, κατά προτίμηση από πολλά άτομα για να μη μάθουν να δέχονται τη φροντίδα μόνο ενός ατόμου. Επίσης πρέπει να συνηθίσουν εικόνες, μυρωδιές και ήχους της καθημερινής ζωής.

 

Συνεχίζοντας την καλή δουλειά

Το γατάκι σας ίσως μπει στο σπίτι σας στην ηλικία των οχτώ με 12 εβδομάδων ζωής. Υποθέτοντας ότι είχε ήδη πολλή ανθρώπινη επαφή, δε θα είναι δύσκολο για εσάς να ενισχύσετε όλη την καλή δουλειά και να το βοηθήσετε προκειμένου να γίνει μια φιλική, χαρούμενη, σίγουρη γάτα.

Όταν το γατάκι σας φθάσει στο σπίτι μαζί σας, θυμηθείτε ότι αυτό μπορεί να του φανεί λίγο πιεστικό. Επομένως, μεταφέρετέ το σε ένα ήσυχο, ασφαλές μέρος και δείξτε του που βρίσκεται το φαγητό και το αμμοδοχείο του. Δώστε του πολλή αγάπη, καθησυχάστε το και χαϊδέψτε το ήπια, μιλώντας με απαλή, ήρεμη φωνή.

Το παιχνίδι είναι επίσης ένας διασκεδαστικός κι αποτελεσματικός τρόπος σύνδεσης με το γατάκι σας, το οποίο σύντομα θα θέλει να συμμετάσχει.

 

Παιδιά και γατάκια

Το γατάκι σας πρέπει να κοινωνικοποιηθεί με παιδιά όσο το δυνατόν συντομότερα, επειδή μπορεί αργότερα να τα απορρίψει ή να τα δαγκώσει αν δεν τα έχει συνηθίσει από νωρίς.

Αν έχετε παιδιά, αυτά πιθανώς να ενθουσιαστούν πολύ με την άφιξη μιας νέας γατούλας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι το γατάκι δεν είναι παιχνίδι και πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Η ώρα του παιχνιδιού πρέπει να λήξει όταν το γατάκι μπουχτίσει. Μια καλή ιδέα είναι η προειδοποίηση των παιδιών ότι το γατάκι μπορεί να γρατζουνίσει ή να δαγκώσει.

 

Άνθρωποι εκτός της οικογένειας

 

Μια καλή ιδέα είναι να παρουσιάσετε το νέο σας γατάκι σε όσο περισσότερα άτομα είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, πιθανόν να αποφύγετε την ανάπτυξη φόβου προς τους ξένους αργότερα στη ζωή.

 

Το γατάκι σας και άλλα κατοικίδια ζώα

Βέβαια, το γατάκι σας δεν πρέπει να κοινωνικοποιηθεί μόνο με ανθρώπους. Αν έχετε άλλα ζώα, θα πρέπει να τα συνηθίσει και αυτά. Ένα μεγάλο κλουβί με πλέγμα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο όταν παρουσιάσετε το γατάκι σας σε μια διαμένουσα γάτα ή σκύλο.. Με αυτόν τον τρόπο, το γατάκι σας θα νιώσει ασφάλεια καθώς λαμβάνει χώρα η διαδικασία «εξοικείωσης». Μη βιαστείτε και μην αφήνετε το γατάκι σας μόνο με μια άλλη γάτα μέχρι να είστε εντελώς βέβαιος ότι είναι ασφαλή μαζί.

 

Άγχος αποχωρισμού της γατούλας

 

ΟΚ, τα καλά νέα είναι ότι έχετε κάνει καλή δουλειά ανατρέφοντας το γατάκι σας προκειμένου να τα πάει καλά με τους ανθρώπους. Τα κακά νέα είναι ότι, τώρα είναι τόσο προσκολλημένο σε εσάς που δε θα του αρέσει να βγαίνετε έξω.

Το άγχος αποχωρισμού, που παλαιότερα αναγνωριζόταν μόνο σε σκύλους, τώρα είναι γνωστό ότι συμβαίνει στις γάτες.

Σημάδια ότι το γατάκι σας μπορεί να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού είναι αν φαίνεται αγχωμένο από το γεγονός ότι βγαίνετε έξω. Ίσως γίνει εξαιρετικά θορυβώδες ή να λερώσει το σπίτι όταν θα λείπετε.

Οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση του άγχους αποχωρισμού περιλαμβάνουν τον περιορισμό του χρόνου που αφήνετε το γατάκι σας μόνο όσο το δυνατόν, και την προσπάθεια να μην κάνετε την εγκατάλειψη του σπιτιού μεγάλο θέμα (η 10λεπτη ρουτίνα «κυνηγιού των κλειδιών» δε θα βοηθήσει!). Αν το γατάκι σας λερώσει το σπίτι, μην το τιμωρήσετε. Οι γάτες δεν καταλαβαίνουν την τιμωρία και, επειδή η συμπεριφορά τους είναι αποτέλεσμα άγχους, θα κάνετε το πρόβλημα χειρότερο.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προσφέρει περαιτέρω συμβουλές

 

Πηγή: http://www.hillspet.gr/el-gr/cat-kitten/helping-your-kitten-become-a-sociable-cat.html

Share Button

Κτηνιατρείο

Παναγιώτης Περ. Παπαδόπουλος

Τηλ. 2721551605 - Κιν. 6979313388 - E-mail:panagiotisvet@gmail.com

Λακωνικής & Μεγάλου Αλεξάνδρου 56 Καλαμάτα

Σελίδα Facebook

newspaper templates - theme rewards